
Stroomversneller & Groeispurtborrel Arnhem
Ontmoet andere makers, breid je netwerk uit en ontdek hoe de Groeispurt of Stroomversneller jouw project financieel kan ondersteunen.
Op woensdag 28 mei organiseren we weer een nieuwe editie van de Stroomversneller- en Groeispurtborrel. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor financiële ondersteuning voor jouw project? Dan is dit dé kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met Cultuur Academy en de twee fondsen Stroomversneller en Groeispurt. Iedereen die van plan is een aanvraag te doen of ooit al een Stroomversneller of Groeispurt heeft ontvangen, is welkom. Ben je gewoon nieuwsgierig naar de regelingen of wil je meer weten over Cultuur Academy, dan zien we je ook graag!
Tijdens de borrel maak je kennis met andere makers, de coördinator, de adviseurs van de fondsen en het team van Cultuur Academy. Ook nodigen we elke borrel twee makers van Groeispurt en Stroomversneller uit om iets over hun project te vertellen. Dit is een kans om te horen hoe zij de regelingen hebben ervaren, welke stappen ze hebben gezet en wat het hen heeft gebracht. Ook besteden we kort aandacht aan een wisselend thema. Deze editie staat in het teken van particulier donateurschap.
Je kunt in alle vrijheid langskomen, er is geen verplichting om je aan te melden, we vinden het leuk om met je in gesprek te gaan en te horen waar je mee bezig bent en waarbij we je kunnen helpen.
For whom
Iedereen die ooit de Stroomversneller of Groeispurt heeft ontvangen óf van plan is om een aanvraag te doen en nieuwsgierig is naar de regelingen.
Na de borrel:
- Heb je nieuwe waardevolle contacten gelegd die jouw netwerk kunnen verrijken;
- Heb je inspiratie opgedaan door ervaringen van andere makers en experts;
- Heb je antwoord gekregen op al jouw vragen over de Stroomversneller en Groeispurt;
- Heb je praktische inzichten over de mogelijkheden van particulier donateurschap.
Program
Elke borrel vertelt een Groeispurt- en een Stroomversneller ontvanger kort iets over het project waarvoor ze een bijdrage hebben ontvangen. Natuurlijk krijgen we ook iets te zien of te horen van het eindresultaat. Vanuit Groeispurt zal Mirte van den Bos iets vertellen over haar performance project 'Survival of the Softest'. Vanuit Stroomversneller neemt Lisa van Hees ons mee in haar fictie podcast hoorspel New Vilirth. Tijdens deze borrel gaan we met elkaar in gesprek over particulier donateurschap. Want wat houdt dit precies in? Is het een vorm van financiering die ook voor jouw praktijk interessant zou kunnen zijn? Hoe zet je een duurzame relatie op met donateurs, en wat kun je leren van platforms zoals Patreon? We delen inspirerende voorbeelden en praktische tips over hoe je particulier donateurschap kunt inzetten. Of je nu al ervaring hebt met donateurschap of juist benieuwd bent hoe je hiermee kunt starten, deze borrel biedt een open en informele setting om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen en nieuwe inzichten op te doen. Voordekunst komt langs en deelt inspirerende voorbeelden en praktische tips over hoe je particuliere donateurs kunt werven doormiddel van crowdfunding én hoe Gelderse private en publieke financiers kunnen bijdragen aan crowdfunding campagnes.
Over Mirte
Doormiddel van persoonlijke ervaringen en observaties legt ze de verbinding met de complexere vraagstukken van de huidige tijd zoals klimaatverandering, polarisatie en vrouwenonderdrukking. Science fiction, online en offline interactie, haar tuin en haar hondje zijn onder andere grote inspiratiebronnen voor haar. Mirte zingt, schrijft en creëert haar werk in een eco-feministisch perspectief waarbij ze de link legt tussen feminisme, het feminiene en klimaatrechtvaardigheid. Haar werk bestaat uit taal, interactieve installaties en performances.
“Survival of the Softest” is haar performance project waarbij ze onderzoekt hoe de zachtheid gebruikt kan worden als wapen tegen een gepolariseerde wereld. Ze onderzoekt wat haar opvoeding als meisje te maken heeft met haar zachte stem, hoe de geschiedenis van vrouwenonderdrukking vandaag de dag doorspeelt en waarom iedereen van haar kleine, lieve hondje houdt. In “Survival of the Softest” creëert Mirte een parallelle wereld waarin het universum niet is ontstaan uit één Big Bang maar uit miljoenen zachte fluisteringen, en de wereld niet wordt gedomineerd door de aller-fitsten maar door de allerzachtsten.
Over Lisa
Lisa is afgestudeerd aan HKU met Audiovisuele Media en heeft aan de University of Portsmouth Film Industries and Creative Writing gestudeerd. Samen met Iris-Sanne van der Aar (regie) ontwikkelt ze Wake up, New Vilirth!; een dystopisch hoorspel. In tien afleveringen, ingeleid door radiofragmenten, ontmoet je verschillende personages uit de stad New Vilirth. Wat volgt is een meeslepend en immersief verhaal dat zich afspeelt tussen de elite en de criminelen uit The Underground.
"Elk oppervlak van New Vilirth is bedekt met een laag zand; van het vervallen stadscentrum tot de opgekropte wijken die de tunnels van het oude metrostelsel bekleden. Ooit een bruisende hoofdstad, nu een vervallen rijk waar zowel arm en rijk ontsnapt in de herinneringen van anderen."
It’s a bright morning in our wonderful city. Forget your debt, your pain and your guilt. It’s time to wake up to a different world.
De borrel vindt drie keer per jaar plaats, afwisselend in Arnhem en Nijmegen.
De Stroomversneller & Groeispurt
De Stroomversneller (Arnhem) en Groeispurt (Nijmegen) zijn subsidieregelingen voor nieuwe makers, kunstenaars en artiesten. Deze regelingen stimuleren vernieuwende ideeën en initiatieven, en bieden flexibele steun zonder onnodige beperkingen en verplichtingen. Het draait om een bescheiden, maar snelle en flexibele manier van steun om nieuwe ontwikkelingen aan te moedigen, met ruimte voor experiment en de ontwikkeling van jou als maker staat voorop!
Practical information
Datum: 28 mei 2025
Tijd: 19:30-22:00 uur
Kosten: Gratis
Locatie: Plaatsmaken, Klarendalseweg 82A, Arnhem
By signing up for one of our programs, you agree to our terms and conditions.

Workshop - Sponsorwerving
Naast fondsen en subsidies op zoek naar andere inkomstenbronnen voor je project of organisatie? Sponsors kunnen een goede toevoeging zijn aan je financieringsmix. In deze workshop leer je hoe je sponsoren vindt, benadert én behoudt. Praktisch, doelgericht en direct toepasbaar binnen jouw culturele praktijk.

Basic Fundraising Course
Heb jij een idee voor een evenement, kunstwerk of cultuurproject en wil je aan de slag met subsidie? Of misschien is je idee nog niet helemaal scherp, maar wil je eerst ontdekken wat er allemaal mogelijk is binnen fondsenwerving en subsidies? Dan is onze Basiscursus Fondsenwerving een goed startpunt. De cursus is bedoeld voor iedereen die een goed idee heeft, maar nog niet goed weet hoe je subsidie aanvraagt of bij welk fonds je moet zijn.

Training - Including programming
De training Inclusief Programmeren helpt marketeers en programmamakers om inclusief en toegankelijk te programmeren.