Elske Nissen

Jongeren in raden van toezicht en bestuur 2024 - 2025

In het najaar van 2024 startte het scholingstraject Jongeren in raden van toezicht en bestuur, een initiatief van Cultuur Academy in samenwerking met de gemeenten Nijmegen en Arnhem. Doel van het traject: jongeren voorbereiden op een rol in een raad van toezicht of bestuur van een culturele organisatie. Gedurende negen maanden leerden deelnemers over governance, financiën, communicatie, en kregen ze begeleiding bij het opdoen van bestuurlijke ervaring in de praktijk via een traineeship.

Het traject richtte zich op jongeren die al bestuurslid of lid van een raad van toezicht waren, of deze stap wilden zetten. Met scholingssessies, een traineeship, loopbaancoaching én reflectie met ervaren toezichthouders en bestuurders bouwden zij aan hun bestuurlijke vaardigheden én hun netwerk.

The value of young people in governance

Jongeren brengen niet alleen frisse perspectieven, maar ook onmisbare kennis, ervaring en vaardigheden die essentieel zijn voor de toekomstbestendigheid van culturele organisaties. Hun vertrouwdheid met digitale ontwikkelingen, maatschappelijke trends en veranderende publieksbehoeften maakt hen tot een waardevolle aanvulling in bestuurslagen. Door jongeren een structurele plek te geven in raden van toezicht en besturen, krijgen instellingen directe toegang tot inzichten die cruciaal zijn om nieuwe generaties aan zich te binden en hun maatschappelijke relevantie te behouden.

Voor jongeren zelf betekent een plek aan de bestuurstafel meer dan leren: het is een erkenning van hun stem, een kans om invloed uit te oefenen, en een concrete manier om bij te dragen aan het culturele landschap van hun stad. Ze doen ervaring op met toezicht houden, versterken hun netwerk en ontwikkelen vaardigheden die hun positie op de arbeidsmarkt kunnen versterken.

Een gezamenlijke reflectie

Op 10 juni 2025 vond de feestelijke slotbijeenkomst plaats in Theater Het Badhuis in Nijmegen. Na negen intensieve maanden van leren en samenwerken werd het traject afgesloten met reflecties, een inspirerende voordracht, stellingen, gesprekken en een gezamenlijke symbolische afronding. De avond werd begeleid door moderator Yusuf Aslaner en bestond o.a. uit bijdragen van deelnemers, een voordracht door filosoof Michael Grooff, een keynote van traineeship begeleider Melvin Kolf, en een interactieve casus over bestuurlijke integriteit. Bekijk hier de video van Cultuur+Ondernemen (Principe 8) over dit project.

Wat hebben we geleerd?

Dit traject heeft laten zien dat jongeren met de juiste begeleiding en positie binnen een raad van toezicht of bestuur van grote waarde zijn voor de culturele sector. Ze brengen niet alleen frisse perspectieven, maar ook inhoudelijke kennis, maatschappelijke betrokkenheid en eigentijdse vaardigheden mee. Hun aanwezigheid draagt bij aan een sector die toekomstgericht, inclusief en veerkrachtig is. Tegelijkertijd werd duidelijk: de bereidheid van besturen en organisaties om echt ruimte te maken, te begeleiden en samen te leren is cruciaal voor het slagen van zo’n traject.

Wat dit project bijzonder maakt, is de wederkerigheid: jongeren leerden hoe besturen werkt, organisaties leerden wat er nodig is om jonge leden écht te laten landen. Een veilige leeromgeving, een buddy, tijd voor reflectie en ruimte voor vragen bleken essentieel. De ervaring leert dat verandering inzet vraagt van beide kanten. Maar als die er is, is de opbrengst groot. Voor jongeren, voor organisaties én voor de sector als geheel. De basis ligt er. Het vervolg? Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Young people provide fresh perspective in cultural boards

In September 2024, Cultuur Academy's training program Young people in supervisory and management boards began. Twelve young people from Nijmegen and Arnhem immersed themselves for nine months in governance, finance and cultural policy, and gained practical experience as trainee within cultural organizations.