Stroomversneller uitgelicht: multimedia kunstenaar Daphne van de Velde
Daphne van de Velde, gevestigd in Arnhem, combineert haar achtergrond in hedendaagse dans met haar passie voor fotografie. Als multimedia kunstenaar verkent ze de grenzen van fotografie, performance en sculptuur, waarbij beweging en het lichaam centraal staan. We gingen met haar in gesprek over haar werk, hoe het nu met haar gaat en wat de steun van Stroomversneller voor haar heeft betekend.
Kun je iets vertellen over je achtergrond en hoe je bij kunst terecht bent gekomen?
“Ik ben oorspronkelijk begonnen als danser, maar vond het uiteindelijk toch spannend om in die wereld te blijven. Mijn verlegenheid hield me vaak tegen om bijvoorbeeld op uitnodigingen voor exposities in te gaan. Om die reden besloot ik fotografie te studeren aan de Fotoacademie in Amsterdam. Dat was een manier om mezelf uit mijn schulp te halen, en met succes – ik ben cum laude afgestudeerd! In mijn werk komt die achtergrond als danser nog steeds naar voren. Ik gebruik mijn lichaam veel in mijn kunst, als een soort bevroren moment van dansbewegingen die ik omzet naar sculpturen.”
Wat is voor jou de kracht van fotografie en sculptuur in je werk?
“Fotografie is mijn uitgangspunt, maar het driedimensionale onderscheidt me. Het platte beeld voelt voor mij vaak te beperkt. Door in te grijpen in het platte vlak en sculpturale elementen toe te voegen, wil ik onder het oppervlak komen.Door het ruimtelijk te maken kan de kijker om het werk heen bewegen en meer ontdekken. Mijn werk is meer een performance dan een stilstaand beeld, met beweging in de tijd als belangrijk thema.”
Hoe ben je in aanraking gekomen met Stroomversneller?
“Ik werd getipt door een collega tijdens een duo-expositie. Ik was al bezig met Of me and you, maar door gebrek aan middelen kon ik het niet afmaken. Stroomversneller gaf me het steuntje in de rug om verder te gaan zonder andere projecten te hoeven laten vallen.”
Kun je iets vertellen over Of me and you en hoe het project zich heeft ontwikkeld?
“In Of me and you onderzocht ik de huid als verrader van gevoelens, zoals blozen of zweten – reacties die je niet kunt controleren en die tonen wat er vanbinnen gebeurt. Het thema van kwetsbaarheid speelt al mijn hele leven een rol. In mijn werk zoek ik die grens op, soms zelfs letterlijk door naakt te werken. Het idee dat je niet kunt verbergen wat je voelt, fascineert me.”
Hoe ervaarde je het contact met Cultuur Academy en Stroomversneller?
“Heel positief! Hoewel ik het spannend vond, ben ik toch naar een van de borrels gegaan. Het was fijn om andere kunstenaars te ontmoeten die ook met uitdagingen worstelen, waardoor je je minder alleen voelt. De sfeer was warm en persoonlijk, en de gesprekken met de organisatie waren altijd laagdrempelig en hartelijk.”
Hoe gaat het nu met je werk?
"Het gaat heel snel. Mijn werk wordt nu getoond in musea en galerieën in het buitenland, zoals in Italië en België, waar er vaak meer respect is voor kunstenaars dan ik hier soms ervaar. Het is ontzettend motiverend om te zien dat mijn werk internationaal gewaardeerd wordt, en dat geeft me echt moed om door te gaan."
Heb je tips voor andere kunstenaars die een aanvraag willen doen bij Stroomversneller?
“Wees niet bang om jezelf de moeite waard te vinden voor een aanvraag. Vraag duidelijk wat je nodig hebt en geef niet op! Het kan zwaar zijn en je onzeker maken, maar doorgaan is het belangrijkste.”
Daphne van de Velde’s werk is momenteel te zien in de tentoonstellingen Fear in de Inarttendu Gallery bij de Arte Alta Foundation in het Museo La Collegiata dei Pietro e Orso in Aosta, Italië (van 29 augustus tot 22 september 2024), en Les Liaisons Désireuses in Kasteel d’Ursel in de provincie Antwerpen, België (van 26 mei tot 13 oktober 2024). Eerder exposeerde ze onder andere bij Het Uur Blauw in de Black Swan Gallery in Brugge en Body Talk in het Stedelijk Museum Vianen.
Bezoek www.daphnevandevelde.nl voor meer informatie.
Symposium Toegankelijke Evenementen – Hoe zetten we de volgende stap?
In een gezamenlijke inspanning om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken, organiseren we samen met het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (Apcg) en de Gemeente Arnhem op 25 november 2024 het allereerste symposium 'Toegankelijke Evenementen, hoe zetten we de volgende stap?'.
Terugblik op Talkshow Over de Grens #4: 'Van je eigen generatie'
Op donderdag 26 september vond de vierde editie van de talkshow ‘Over de Grens’ plaats. Deze keer richtten we ons op de waardevolle, maar soms uitdagende samenwerking tussen verschillende generaties in de culturele sector. In de inspirerende NYMA makersplaats verzamelden we ons om vooroordelen te onderzoeken, diverse (werk)verhalen te horen en te leren van elkaars ervaringen.
Win €2500 and improve the accessibility of your event!
Do you have a plan to make (part of) your event more accessible and could use some extra support? Then send us your plan and get a chance to win a €2500 voucher!