Marketingmix en middelen
Een goede marketingmix is essentieel voor culturele instellingen en creatieve makers die hun producten en diensten effectief in de markt willen zetten. In dit artikel vind je handvatten voor het ontwikkelen van een winnende marketingmix.
Een goede marketingmix is essentieel voor culturele instellingen en creatieve makers die hun producten en diensten effectief in de markt willen zetten. In dit artikel vind je handvatten voor het ontwikkelen van een winnende marketingmix.
Wat is een marketingmix?
Een marketingmix is de strategische combinatie van marketinginstrumenten die een organisatie gebruikt om haar marketingdoelstellingen te bereiken. Het biedt een raamwerk voor het strategisch plannen van marketingactiviteiten. De klassieke marketingmix bestaat uit vier elementen, ook wel bekend als de 4 P's: product, prijs, plaats en promotie.
- Product: In het Nederlandse cultuurbeleid ligt de focus de laatste jaren op het beter afstemmen van culturele producten op een breder publiek, met aandacht voor nieuwe doelgroepen, genres, geografische spreiding en maatschappelijke relevantie. Het is belangrijk om je aanbod te richten op de behoeften en interesses van je doelgroep. Dit kan inhouden dat ze inspelen op actuele trends of unieke en authentieke ervaringen bieden die elders niet te vinden zijn.
- Prijs: Prijsstelling in de culturele sector is vaak complex vanwege de niet-commerciële aard van veel instellingen. Prijzen moeten betaalbaar blijven, vaak dankzij subsidies, om een breed publiek aan te trekken. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen kostendekking en toegankelijkheid. Kortingen, abonnementen of speciale tarieven voor bepaalde doelgroepen (zoals studenten of senioren) kunnen helpen om meer bezoekers aan te trekken.
- Plaats: Dit omvat zowel fysieke locaties zoals musea, theaters en galeries, als digitale platforms. Online aanwezigheid is steeds belangrijker geworden door de opkomst van sociale media en digitale marketing. Platforms zoals Instagram, TikTok en YouTube helpen een jonger en diverser publiek te bereiken. Toegankelijkheid is essentieel om geen deel van je doelgroep uit te sluiten.
- Promotie: Dit is een essentieel onderdeel van de marketingmix en omvat alle activiteiten om de doelgroep te bereiken en te overtuigen. Een mix van promotiekanalen zorgt voor een breed bereik en een sterk imago. De kracht van herhaling is belangrijk: je publiek ziet de poster in het café, leest erover in de krant, en ziet een advertentie op Facebook. Zo blijft jouw boodschap beter hangen bij de doelgroep.
Moderne aanvullingen
Naast de 4 P’s worden er in diverse vakgebieden verschillende combinaties van variabelen gebruikt, zoals het 6P model voor dienstverlening of het 3R model voor reputatie. Een overzicht van al deze modellen laat zien dat er geen one-size-fits-all bestaat, maar dat je van verschillende modellen kunt lenen om tot een marketingmix te komen die het beste aansluit bij jouw profiel.
Marketingplan
Een goed marketingplan helpt je als culturele organisatie om je publiek te bereiken en te betrekken. Of je nu een festival, theaterproductie of concert organiseert, het is belangrijk om helder te krijgen wie je wilt aanspreken, hoe je dat doet en met welke middelen. Dit artikel biedt een overzicht van de belangrijkste onderdelen van een marketingplan, met praktische tips en voorbeelden.
Online promotion
Dankzij het internet en andere digitale toepassingen kan je sneller en gemakkelijker communiceren met je achterban. Een aantal middelen die je in kunt zetten voor je online marketing zijn:
- Website of app
- Social media
- Free publicity and press approach
- Advertenties
- Zoekmachineoptimalisatie
- Nieuwsbrieven
Offline promotion
Toch ontkom je er niet aan om ook via offline wegen te communiceren. Sowieso is een mix van verschillende communicatiemiddelen erg belangrijk wanneer het gaat om promotie en publiciteit. Enkele vormen van offline promotie:
- Advertenties en advertorials
- Free publicity and press approach
- Locatiepromotie
- Merchandise
- Radio and television
- Activaties
Soorten content
Effectieve marketing vereist een diverse aanpak met verschillende soorten content. Content is grofweg in te delen in de vier categorieën:
Afbeeldingen: Denk aan mooie foto’s van voorstellingen, portretten van teamleden of samenwerkingspartners, werkprocessen, en campagnebeelden voor (digitale) posters en flyers. Maar ook humoristische afbeeldingen, infographics of grafieken.
Video: Video wordt steeds belangrijker in marketing. Maak korte video's waarin je jezelf voorstelt, je werk laat zien, sneakpreviews biedt, sfeerbeelden toont, verslag doet, samenwerkingen toont, het publiek iets leert, of professionele campagnevideo’s gebruikt.
Audio: Audio blijft onverminderd populair omdat mensen graag luisteren tijdens andere activiteiten. Overweeg het maken van podcasts, het tonen van muzikale fragmenten, interviews met partners of publiek, het opnemen van verhalen of een audioboek.
Tekst: Tekst is een krachtig medium voor inhoud en authenticiteit. Denk aan posts op LinkedIn, captions onder social media berichten, blogs, je biografie op je website, nieuwsbrieven, verslagen en persberichten.
Monitoring en data-analyse
Een succesvolle marketingstrategie vraagt om voortdurende evaluatie en bijsturing. Monitoring en data-analyse helpen je inzicht te krijgen in het effect van je campagnes en activiteiten, zodat je waar nodig kunt optimaliseren.
Tools
Het gebruik van een contentkalender helpt je om je communicatieactiviteiten te plannen en te coördineren. Er zijn veel sjablonen online beschikbaar, maar je kunt ook kiezen voor gespecialiseerde diensten zoals Later.com of Hootsuite. Deze tools bieden geavanceerde functies voor het plannen en analyseren van je content.
Data
Gebruik tools zoals Google Analytics en Meta-tools om websiteverkeer en sociale media-prestaties te monitoren. Koppel ze via Google Tag Manager voor optimale data-analyse en presenteer alles in een overzichtelijk dashboard via Looker Studio. Haal ook waardevolle data uit je nieuwsbrieven, zoals inschrijvingen, klikgedrag, openrates en populaire leestijden. Verzamel fysieke bezoekersaantallen en analyseer ticketverkoop om trends te ontdekken en je marketingstrategie te verbeteren. Het Digitaal Informatieplatform Podiumkunsten (DIP) biedt bijvoorbeeld extra inzichten voor benchmarking en best practices.
Tip: Gebruik QR-codes op drukwerk en offline campagnes om de betrokkenheid te vergroten en waardevolle data te verzamelen over de interactie met je campagnes.
Bijsturen
Na een bepaalde periode is het goed om je resultaten te evalueren. Aan de hand van statistieken uit Google Analytics of Meta kun je zien waar je publiek vandaan komt, wie kaartjes koopt of interacteert met je website, en welke kanalen het beste werken. Na het analyseren van alle gegevens kun je keuzes maken op basis van je resultaten: wat gaat goed en wat kan beter? Zit je publiek meer te wachten op video’s of podcasts? Welke platforms bereiken je publiek het meest effectief? Stuur bij waar nodig en blijf regelmatig monitoren en analyseren.
Datagedreven marketing en privacywetgeving
Als marketeer verzamel je data om je publiek beter te begrijpen en je strategie te optimaliseren. Datagedreven marketing helpt je effectiever te werken, maar privacywetgeving zoals de AVG stelt duidelijke grenzen. In dit artikel lees je hoe je slim met data omgaat zonder de regels te overtreden.
Feedback
Het is steeds belangrijker om je publiek vroeg te betrekken en hun feedback te integreren. Een sterke community opbouwen door evenementen, workshops en online interacties levert positieve resultaten op. Door actief te communiceren via sociale media en publieksonderzoek kun je beter afstemmen hoe je publiek geïnformeerd wil worden. Deze aanpak helpt een diepere en duurzamere band met je publiek te creëren.
Doelgericht en authentiek
Het uiteindelijke doel van moderne marketing is om communicatie zo persoonlijk mogelijk te maken, met de juiste boodschap voor de juiste doelgroep op het juiste moment. Zeker in een tijd waarin bezoekers en consumenten waarde hechten aan authenticiteit en persoonlijkheid. Door CRM-systemen en databasebeheer effectief in te zetten, krijg je inzicht in de voorkeuren en het gedrag van je doelgroep. Dit stelt je in staat om niet alleen nieuwe fans aan te trekken, maar ook bestaande relaties beter te bedienen en relevanter te benaderen. Hoe je een grondige doelgroepenanalyse maakt, lees je hier.